«7000 metres quadrats de gespa», Víctor Panicello

 

 

Estaria bé que dins del programa de preparació i entrenament dels joves esportistes hi hagués un apartat que fos «Lectures obligatòries». Si això existís, estic convençut que «7000 metres quadrats de gespa«, de Víctor Panicello i publicat per Estrella Polar s’acabaria convertint en una de els obres de referència.

Es tracta d’una obra que podríem qualificar de juvenil (tot i que perfectament la poden llegir els adults. És més: jo recomano que ho facin) que és un autèntic compendi de tots els aspectes que tenen a veure amb el que significa l’esport d’elit, no tant per la preparació específica de l’esport en concret, sinó perquè fa una extensa repassada de tots els elements que envolten a la persona i que són tant o més importants que els aspectes tècnics.

Sinopsi

 A la sinopsi del llibre llegim:

Competir, esforçar-se, entrenar-se, aquestes són algunes de les paraules que formen el vocabulari dels protagonistes d’aquesta novel·la, que viuen per al futbol i lluiten des de ben petits per aconseguir un somni: arribar a ser jugadors professionals. Per assolir aquest objectiu, hauran de passar moltes hores al camp i aprendre a moure’s en un món d’exigència i de pressió, de compaginar estudis i assumir valors, de representants i de somnis milionaris, de rivals agressius i de grans companys, de lesions i moments màgics… Un viatge que val la pena fer, encara que la majoria no arribi fins al final, perquè no hi ha res més poderós que la il·lusió.

El llibre està publicat per Estrella Polar, amb la col·laboració de les Fundacions de l’Espanyol i d’Estrella Damm. Per a la seva elaboració, el seu autor, Víctor Panicello, ha mantingut multitud de converses amb molts nens i joves del futbol base de l’Espanyol, el club a l’entorn del qual gira la història, per conèixer de primera mà quines són les seves inquietuds i il·lusions, les seves aspiracions i experiències, com viuen el trobar-se en el camí de poder accedir a un lloc tan limitat per a molts (només el 2% arriba a convertir-se en professional), i com és la seva vida, els seus sacrificis i esforços, etc.

DSC_0838 - copia

La novel·la està construïda amb tot aquest material de vivències personals. El resultat, cal dir-ho, és impecable des de molts punts de vista, però especialment, en la meva opinió, des de dos.

D’una banda, en tant que es una obra de ficció destinada al públic juvenil magníficament construïda, que progressa mantenint en tot moment l’interès i barrejant les diferents trames que inclou.

I d’altra banda, perquè dins de la trama de la ficció es van intercalant de manera perfecta tots els assumptes dels quals en realitat es vol parlar. El llibre es converteix, així, en un autèntic recull de tot el que envolta a aquests joves esportistes, no deixant de banda cap de les qüestions que tenen a veure amb aquest món del futbol base en un club professional.

 

Acte presentació

 

El narrador i principal protagonista és el Marc, un jugador del juvenil de l’Espanyol que es troba participant en el MIC, un dels torneigs internacionals de futbol base més importants del món. Durant els dies de torneig tindrà l’ocasió de viure diferents moments derivats de la competició, i també de reviure moltes altres vivències vinculades a la seva carrera com a futbolista des dels seus orígens.

De vegades em pregunto si la gent és conscient del que cal fer per arribar a ser futbolista professional i, especialment, de tot el que no es pot fer.

Els sacrificis, l’autoexigència, una il·lusió indestructible, les incerteses pel futur, les conseqüències de les lesions, les relacions familiars i amb la resta de companys, la soledat, la compaginació dels estudis, els representants, els pares-entrenadors, l’agressivitat en les graderies…

Al llarg de la novel·la veiem com es van tocant tot un seguit de temes que formen part del futbol base tot i que moltes persones ho desconeguin. Com diu el Marc, molts pensen que la vida d’aquests nois és fàcil quan, justament, és tot el contrari pels grans sacrificis personals que s’han de fer, el grau d’esforç que implica i les renúncies que s’han d’acceptar.


presentacio 2

Imatge de www.pericosonline.com

I tot, evidentment, amb el rerefons del desenvolupament del torneig, havent-hi espai al llarg de la novel·la per viure episodis purament futbolístics però narrats, sempre, en relació amb la vessant més formativa dels jugadors.

La pressió és un company molest però sempre present, en cada entrenament, en cada partit, en cada passada o acció que fas. Vaig començar a sentir-la quan vaig passar de l’infantil B a l’A… i des de llavors creix com si fos un d’aquells gossos que no paren de fer-se grans.

Una novel·la, en definitiva, més que recomanable tant pels joves esportistes com per als adults que no ho són. Als primers perquè els posa davant d’un mirall que descriu molt fidelment tot el que envolta aquest món, i se sentiran totalment identificats amb el que el llibre explica. I als altres perquè els ensenyarà com és aquesta realitat del futbol base que molt sovint desconeixen.

 

Lo que pasa es lo que dice Javi, que todo el mundo cree que sabe de fútbol y se piensan que esto es fácil.

Podeu llegir el primer capítol en aquest enllaç.

I aquí teniu el booktràiler.

FITXA TÈCNICA
Data de publicació: 25/03/2015
192 pàgines
ISBN: 978-84-9057-792-9
Codi: 10121918
Format: 13 x 20,5 cm.
Presentació: Rústega amb solapes
Col·lecció: L’ illa del temps

L’AUTOR

Víctor Panicello va néixer a Barcelona l’any 1963. Es va llicenciar en Dret per la Universitat de Barcelona i ha treballat com a jurista en diferents àmbits públics i privats. En l’actualitat treballa en el camp universitari lligat a les noves tecnologies i la societat de la informació. Des de molt jove ha fet de l’escriptura una passió, destacant especialment en la narrativa juvenil. Ha publicat diverses novel·les, totes elles histories realistes, entre elles destaquen Tot despertant la lluna, Des de Saturn.com (Premi Ciutat de Badalona de Narrativa Juvenil 2003) i La mort deixa cicatrius.

Imatge de www.vilanova.cat

2 comentarios en “«7000 metres quadrats de gespa», Víctor Panicello

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s