«El misteri dels àrbitres adormits», núm. 1 de la sèrie «Els futbolíssims», de Roberto Santiago. Cruïlla

 

Imatge de www.llegircruilla.cat

“Em dic Francesc Parxet Cases, acabo de fer onze anys i em disposo a xutar el penal més important de la història del Pla de Dalt”.

Així comença “El misteri dels àrbitres adormits”, el primer número de la sèrie “Els futbolíssims”, publicada per l’editorial Cruïlla. El seu autor és Roberto Santiago, de qui ja hem parlat alguna vegada en aquest bloc, en tant que és l’autor, entre altres, de la novel·la i la pel·lícula “El sueño de Iván”, per exemple.

També és l’autor d’altres obres relacionades amb el futbol, com la pel·lícula “El penalti más largo del mundo”, i amb aquesta nova sèrie ha volgut continuar treballant amb aquesta temàtica, en tant que, tal com ell mateix diu, “crec que el futbol reuneix tots els ingredients narratius per explicar una bona història, ja sigui en novel·la, cinema, teatre…”.

Roberto Santiago

El mateix autor explica que el misteri i l’intriga són fonamentals en “Els futbolíssims”, fins i tot tant o més que el futbol. De moment s’acaba de publicar el cinquè volum de la sèrie, “El misteri del robatori impossible”. Una sèrie adreçada als infants a partir de 10 anys que, pel que sembla, està funcionant força bé.

Centrant-nos en el número que ens ocupa, el primer, es tracta d’una història que ja ens situa des del títol en les línies bàsiques de la sèrie. Un grup de nens i nenes que s’anomenen “Els futbolíssims” es veu involucrat en un misteri amb àrbitres adormits. El nom dels “futbolíssims” se’l posen després de conjurar-se un dia i fer un pacte per continuar jugant sempre junts a futbol, passi el que passi.

En aquesta història coneixem als personatges, els integrants de l’equip de futbol 7 de l’escola Pla de Dalt: el Camunyes, el Pessi, la Marilyn, el Tomeu, el Toni, la Xantal, el Paket (Francesc Parxet Cases, en realitat, i narrador de la història), el Vuit i l’Aina, així com els seus entrenador, l’Alícia i l’Arnau.

DSC_0693

Ens trobem a tres jornades pel final de lliga, i l’equip va tercer per la cua. Però no només s’està jugant baixar de categoria, sinó la pròpia existència de l’equip, ja que des de l’AMPA han amenaçat que si es confirma el descens faran desaparèixer l’equip per muntar una altra activitat extraescolar.

A tot això, justament quan estan jugant els partits decisius es produeixen uns fenòmens quasi paranormals: els àrbitres, de sobte, es queden adormits al mig del camp. I això passarà una, dues i tres vegades! L’equip prendrà aleshores la iniciativa i es posaran a investigar per conèixer què està passant.

DSC_0696

– Hem de prometre tots que, passi el que passi, continuarem junts i jugant a futbol -va dir la Xantal-. Hem de prometre que no ens separarem mai. Guanyem o perdem, continuarem jugant plegats. En aquest Lliga. O en una altra. En un camp. O al carrer. A on sigui. Però plegats.

DSC_0695

Un sorprenent misteri que hauran de resoldre per sí mateixos. Això, sense oblidar la preocupació pel futur de l’equip, i que han de guanyar algun dels partits que queden de campionat. I tot adobat amb les tensions que es viuen dins de l’equip ja sigui per qüestions esportives o per motius sentimentals.

El misteri dels àrbitres adormits” és una magnífica lectura en la que trobem tocs d’humor, amistat, il·lusió, companyerisme, intriga, aventura, suspens i, per suposat, l’emoció del futbol. I tot amb nombrosos cops d’efecte que obliguen a continuar llegint fins arribar al desenllaç.

DSC_0694

Tot acompanyat d’unes magnífiques i molt atractives il·lustracions a tot color a càrrec d’Enrique Lorenzo, que es combinen a la perfecció amb el text, estructurat en capítols curts que fan que la lectura sigui molt àgil.

DSC_0698

Un primer llibre que deixa un gran regust i que convida ràpidament a anar a buscar la resta de números de la sèrie, començant pel número 2: “El misteri dels set gols en pròpia porta”.

DSC_0697

– Està greu? – va preguntar el pare.

El metge va negar amb el cap. Semblava desconcertat.

– Però què té? – va insistir el pare.

– Dorm – va dir.

– Què?

– L’àrbitre s’ha adormit -va repetir el metge.

Si voleu conèixer com és possible que un àrbitre s’adormi mentre està dirigint un partit ja sabeu: us toca llegir «El misteri dels àrbitres adormits«. En cas contrari, potser us hauran de mostrar una targeta vermella.

DSC_0699

16 comentarios en “«El misteri dels àrbitres adormits», núm. 1 de la sèrie «Els futbolíssims», de Roberto Santiago. Cruïlla

Deja una respuesta

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s